onsdag 4 november 2009

En vecka i Rio de Janeiro


En dryg vecka har nu tillbringats pa de tropiksvettiga gatorna i Rio de Janeiro och staden har satt en alldeles egen personlig pragel pa var och en av oss fyra. Forutom strandlivet med lek i vagorna och fotboll pa Copacabana (fotbollen galler Jimmy, vi andra platsar inte och blir alltid valda sist) som vi alla fatt ta del av och alskar, sa har dessa dagar delvis spenderats pa lite olika hall under dagarna med anledning av olika onskemal och behov.

Pa mandagen sa begav sig Erik och Anders ut pa en massiv exkursion till det nordligare belagna Niterói, en av stadsdelarna i Rio, med Oscar Niemeyers arkitekturiskt fantastiska moderna museum som primart mal.

Efter en behaglig batfard over sundet mellan Praça XV och Niterói sa togs bussen till museet som med sin svampliknande utformning omges av fantastiskt vackra strander pa bada sidor. Ingen langre tid spenderades dock inne pa sjalva museet da detta for stunden enbart var tillagnat modern konst i stil med "frukt-omfamnar-stearinljus"bilder och konstiga skulpturer, inte riktigt vart gebit. Dagen avrundades istallet med ett valbehovligt dopp pa stranden Itacoatiara infor hemfarden.

Frekventa promenader i de narliggande omradena har resulterat i att vi alla fatt en valdigt mangsidig bild av denna underbara stad. Jimmy har, ofta ackompanjerad av Robert Plants granne Chris, utforskat stora delar av stadens aldre omrade och aven stadens andra stora strand, Ipanema, tillsammans med Daniel. Till skillnad fran Copacabana sa ar Ipanema ett mer ungdomligt stalle till atmosfaren och gatorna kantas tatt av barer och caféer. Vi funderar pa att spendera en av de sista dagarna och natterna dar for att gora var bild av staden an mer komplett med aningen mer ungdomskultur. Mindre rullstol, mer flipflop.

Igar gjordes en utflykt i middagens tecken till den bohemiska och artistiska stadsdelen Santa Teresa. Man markte tydligt de portugisiska influenserna och tavernan dar vi avnjot var efterlangtade biffsmorgas befann sig mitt bland de charmiga gator och torg man fick se fran sparvagnsfarden in till stadsdelen.


En gemensam upplevelse av det mer udda och roliga slaget var sondagens parad for homosexuell acceptans, en gayparad. Eftersom ingen av oss tagit del av Pridefestivalen i Stockholm sa var detta en ny upplevelse for oss alla och Erik med vanner tog for sig med bade mun och tunga.
Vi fick beskada en fin parad med flera hundra stereoanlaggningsutrustade lastbilsflak flanerandes langs Copacabana i sakta gemak. Slangkyssar delades ut och mottogs i multum av fjaderskrudade transvestiter och de innovativa forforiska danserna prydde trottoarer och gator denna sena sondagskvall.


Innan avfarden pa Lordag vill vi, forutom att till fullo matta vart strandbehov, gora den lange planerade utflykten till Sugarloaf, berget mitt i Rio, som enligt gemene turist skall bjuda pa en fantasisk utsikt over staden vi haft privilegiet att besoka.

Harnast vantar Peru och en eventuell amazonastur i Bolivia.


Gaypuss
/Vannerna

2 kommentarer:

  1. Hi Hi!!! UNDRBART!!!! pussar av alla de slag från ett riktigt höstruskigt Svedala!! Lisa

    SvaraRadera
  2. OJ OJ OJ vilka kullar...utanför museét alltså!

    SvaraRadera