onsdag 4 november 2009

La favela

Idag borjade vi dagen lungt med ett besok pa Copacabana och lite avslappnande strandliv. Efter en formiddag i vagorna avnjots en vallagad nudellunch hemma pa hostlet och dagen sag ut att bli nagot intetsagande. Ni som foljt oss hittills hann naturligtvis inte lasa klart foregaende mening utan att forsta att detta inte skulle komma att bli fallet. De fyra vannerna har inte ordet intetsagande i sin vokabular!
Efter lunch bar det saledes av mot ett av de fattigare omradena langre upp mot bergen. Rocinha ar namnet pa den storsta favelan i Rio de Janeiro och ar med sina 200000 invanare faktiskt den storsta i hela latinamerika. Mark val, att en favela inte ar samma sak som till exempel kakstaderna vi stotte pa i Afrika. En favela ar ett slumomrade men har sa att saga ett eget samhalle med cafeer, banker, restauranger och allt som finns i andra omraden. Som relativt oerfaren gringo (utlanning) akte vi in favelan tillsammans med en guide pa en organiserad tur. Det gar att ta en vanlig buss upp, men vi ar sa har i efterhand nojda med valet da det var sakrare och ocksa mycket larorikt. Favelan styrs av olika gang och knarkledare som kontrollerar omradena. De har koll pa vem som aker in och ut och "vill garna inte att man tar foton overallt" som var guide sa fint uttryckte det, saledes fick vi instruktioner av honom nar vi inte skulle anvanda var kamera.

Favelan kan utan insikt uppfattas som en ganska mork och ondskefull plats, men tvartom. Dess tranga grander var fargglada och livfulla och det var en glad och absolut inte hotfull stamning. Knarklangarnas affarer ar beroende av att manniskor fran de rikare omradena spenderar pengar i favelorna och ar darfor noga med att halla kriminaliteten nere inuti favelan. Pa grund av att just denna favela ligger i narheten av rikare omraden kan de som bor dar jobba utanfor favelan och tjana mer dragligt med pengar. Detta resulterar i sin tur ocksa till att den ar mer utvecklad an de som ligger langre bort fran staden.

Allt som allt var vi mycket nojda med eftermiddagen och vi kanner att utflykten till denna karaktaristiska stadsdel gav oss en insiktfull inblick i "den andra sidan"av Rio.

/Vannerna

2 kommentarer:

  1. Tjing!!! Tack för en lärorik å himla intressant läsning om den "andra" sidan av storstaden RIO!!! ni får vara med om så otroligt mycket... men så även vi... tack vare er... puss å kram!! Lisa

    SvaraRadera
  2. Japp då har man varit i RIO då, vart åker vi nu?
    Blodpudding och Rapport, regnblandat snö vill ni inte höra mera om eller...?
    Kram på er. Fortsätt vara rädda om er. TA GUIDE TURER även i Peru.

    SvaraRadera