torsdag 8 oktober 2009

Kontraster i Lusaka

Hej,
Som ni redan vet lamnade vi South Luangwa national park den 5e Oktober for att bege oss mot Namibia. Vagen dit var dock tvungen att ga via Lusaka, staden som vi for tredje gangen alltsa skulle besoka. Vi tog bussen fran Chipata och kom sent pa mandagskvallen fram till det tidigare frekventerade chachacha backpackers.

Vi hade tankt aka till Windhoek redan dagen efter men da bussen till Namibia gick forst pa onsdagen sa hade vi saledes en dag att fordriva i Lusaka. Denna dag inleddes med att i samlad trupp bege oss till Zambias nationalmuseum dar vi fick lara oss en hel del om Zambias, nagot skruvade, kultur och historia. (Det finns exempelvis en stark tro pa haxkrafter och magi som genomsyrar mentaliteten hos saval bonderna som politikerna).

Efter museibesoket delade vi upp oss pga olika onskemal om hur de kommande timmarna skulle bedrivas. Alla var ense om att den stora 'Lusaka City Market' skulle besokas men da vi, Erik och Anders, ville ha lite mer tid pa museets historieavdelning sa kilade Jimmy och Daniel vidare mot egna aventyr (delar av dessa har ni redan fatt delges i Jimmys tidigare inlagg dar tusenfotingen, veckans kulinariska "happening" redogjorts for).

Vi stannade kvar pa museet ett litet tag och begav oss sedan darifran, med stegen styrda mot Lusakas turistbyra for att fortsatta den under morgonen paborjade jakten efter en karta over staden. Da vi pa trappan utanfor entren forsoker komma underfund med var vi ar, sa kommer en man fram till oss. Denna man blir amnet for en mycket intressant formiddag da det visar sig att denne Chisengele Hamwana ar zambesisk ambetsman, anstalld pa finansdepartementet. Han sympatiserar med var vilsenhet och bestammer sig for att hjalpa oss hitta en karta, forst vill han bara visa sitt kontor. Han leder oss vidare till Freedom tower, hemmet for manga av Zambias politiska institutioner, och vi aker upp till toppen. Har sitter vi sedan, med Chisengeles favoritband Coldplay stilla spelandes i bakgrunden, och diskuterar nationalpolitik i en dryg timme. En valdigt intressant och insatt infallsvinkel pa Zambias alla problem, med allt ifran analfabetism till Kinas "erovring", bidrog till att vi fick en mycket battre bild av nationen an den man far av "den ilskna pobeln". Det var givande att fa delges en politikers asikter utover de vi fatt av byborna vi pratat med under resans gang. Dessutom var det overraskande att man som okand turist valkomnades med en sadan oppenhet och valvilja av en sa hogt uppsatt politiker.



Efter detta besok, medan vi gick pa Lusakas gator och pratade om var senaste upplevelse, fann vi oss plotsligt inkastade i en helt annan del av Zambias vardagsliv. Vi hade nu hittat fram till stadens marknad. En enorm plats med tusentals forsaljare av allt stereoanlaggningar till tomater och gronsaker. Vi hade vandrat runt ett tag da vi plotsligt horde det omisskannliga ljudet av gitarrer. Vi tittade in bakom ett draperi av smutsiga jeans. Har fann vi standets tva agare som satt med varsin gitarr i knat. Vi blev omedelbart inbjudna att sitta ner med dem, och efter att vi tillkannagett oss som gitarrdugliga individer sa sattes instrumenten direkt i vara hander. De foljande trettio minuterna kunde forbipasserande hora allt fran amerikanska popdangor till afrikainspirerad reggae. Vi tog efter en stund avsked av vara medmusikanter och gick med upprymda steg hemat. En sallsam kansla infann sig hos oss da vi samstammigt konstaterade att det finns vissa saker som vida kan overbrygga alla nationella och kulturella granser.

Denna slentriandag blev alltsa till slut oerhort larorik och intressant.
Vi fick se tva valdigt, valdigt skilda delar av den zambesiska befolkningens vardag;
ett fint regeringskontor stallt mot en smutsig gatumarknad.

Vilken kontrast!


/Erik och Anders

1 kommentar:

  1. Ja!
    Äntligen lite "live"-rapportering, musikaliskt alltså. Nu blev Putte glad, inte för att man inte blir det varje gång man läser er blogg, men ändå... :)

    SvaraRadera