söndag 4 oktober 2009

Safari

Vi ar nu inne pa var tredje safaridag och ska om tva timmar bege oss pa var sista tur. Vi anlande till Flatdogs Camp i South Luangwa national park sent i torsdags kvall. South Luangwa har en varierande miljo och Luangwafloden ar en avgorande komponent till det fantastiska djur- och vaxtlivet.

Savannen har inte varit sparsam med upplevelser. Vi har under de gangna dagarna sett till exempel; lejon, krokodiler, hyenor, elefanter, flodhastar, giraffer, zebror, gamar, bufflar, ornar, antiloper, bockar, apor, babianer, faglar i alla tankbara farger och inte minst den sallsynta leoparden.

Vi har gjort tva turer om dagen, varje tur ar en fyra timmar lang bilresa runt i parken da var guide stannar for att peka och beratta om djur och natur. I morse provade vi ocksa pa en "walking safari" da man tar bilen ut mitt i parken for att sedan till fots uppleva allt savannen har att bjuda pa, sjalvklart ackompanjerad av en parkvaktare med ett sekelgammalt gevar for att beskydda oss. Vi fick da mojlighet att pa nara hall undersoka framst vaxter och djurspillning och var kunniga guide Robbie berattade inlevelsefullt om allt vi stotte pa.

Vandringsafarin var framfor allt larorik och bidrog till att vi fick storre lardom om hur allt fungerar pa savannen, allt fran hur djur markerar revir till vad tradstammar kan anvandas till.
Vandringen var ett utmarkt kompliment till bilsafarin da man under promenaden lade marke till mycket man missar under bilfarder, till exempel spar efter djur som ger en klarare bild over hur de ror sig pa savannen.

Vad vi alla tyckte var haftigast var leopardupplevelsen. Vi lyckades under var andra dagstur stota pa denna extremt sallsynta syn. En leopardhona i sin fulla prakt rorde sig graciost runt var bil och tycktes precis som alla andra djur vi sag inte alls vara stord av var narvaro. Det speciella med detta ar att vi sag den i dagsljus, dessutom var den aktiv, vilket ar valdigt ovanligt.
Leoparden ligger under soltimmarna oftast uppe i tradkronorna och att se den pa det sattet vi gjorde ar ett privilegium som enligt guiderna ar fa forunnat.

Vad som inte ska lamnas osagt ar att vi i campen knappast ar ensamma besokare. Flodhastar och elefanter vandrar fritt runt vara talt vilket innebar minst sagt begransad framkomst da man maste halla vissa avstand till djuren eftersom speciellt elefanter kan vara mycket aggresiva. Da elefanter med sina "x" antal ton latt kan tillintetgora en safarisugen turist ar man inte sen att lyda campvakternas uppmaningar.

Utover allt detta har safarin varit en otrolig upplevelse och vi ar alla nojda med utgangen av visiten.
Imorgon tar vi oss tillbaka till Lusaka for att fortsatta var resa sydvast ut mot nasta anhalt, Namibia.

/Vannerna

2 kommentarer:

  1. Skönt att höra att ni tar guidens ord på allvar! Kram

    SvaraRadera
  2. Härlig berättelse... var rädda om er!!
    Kramar från hösten Lisa

    SvaraRadera