lördag 10 oktober 2009

Namibia (Tyskland) - ett okenland med kontraster


Vi anlande i torsdags klockan 07.00 till Namibias huvudstad, Windhoek. Efter att ha spenderat en manad i de fattigare landerna Tanzania och Zambia var det sannerligen en overraskande vy som motte oss nar vi rullade in i staden. Man kunde tro att man var i vilken tysk storstad som helst, hoga byggnader med frascha fasader, strukturerad trafik (mycket ovanligt i Afrika) och vackra gallerior. For den som kan sin historia vet att allt ar tyskarnas "fortjanst" da Namibia lange var en tysk koloni.

Sparen efter tyskarna ar tydliga, alla gator ar uppkallade efter tyska harskare eller platser, nastan halften av invanarna ar vita och i Namibia bor mellan 30-40.000 tyskar, stall detta mot Namibias totalt endast 2 milioner invanare.
Namibia ar ett undantag till den bilden manga har av Afrika. Har ar vagarna av utomordentligt skick, folk ar servicevanliga och kriminaliteten ar rellativt lag.

Vi ankom igar till den pitoreska kuststaden Swakopmund, en stad som aven den har en valdigt tysk uppsyn. Man kan latt tro att man istallet for i Afrika befinner sig i en tysk alpby da man sitter pa ett cafe och mumsar pa sin appelstrudel.
Det ar en annorlunda kansla att fran detta vrida huvudet soderut och se ett okenlandskap breda ut sig som narmast for tankarna till "tusen och en natt".


/Vannerna

1 kommentar:

  1. hallo darlingar!!! vilka härliga kontraster ni upplever... både i vått å torrt skulle man kunna säga!!:-)man blir lika glad varje gång man läser allt ni ger oss här hemma i det lite kyliga svedala!!! alla pussar å kramar till er och fortsätt hadet bäst!!! Lisa

    SvaraRadera