söndag 27 september 2009

Inside Zambia

Under eftermiddagen hade vi inga speciella planer sa alla gjorde lite vad de kande for. Anders och Daniel slappade pa hostlet medan vi (Erik och Jimmy) gick ut for att upptacka staden Livingstone lite narmare.

Vi borjade med att satta oss och kaka en friterad kasawa vid den lokala marknaden i skuggan. Efter en inte sa lang tid satte sig en man brevid oss och borjade prata (det ar inte ovanligt i Afrika att det kommer fram nagon bara for att prata helt sonika). Han borjade fraga om oss och var resa och vad vi tyckte om Zambia. Konversationen blommade snabbt ut och helt plotsligt hade vi livliga diskussioner om politik, valfard och global ekonomi, och speciellet da Zambias inblandning.
Mannen, som hette Choma, var ovantat bildad och insiktsfull och det var mycket intressant att hora hans ideer och forsta hans vinklar. Vi berorde bland annat amnet hur Kina mer och mer infiltrerar sig i det Afrikanska samhallet och roffar at sig mer politisk kontroll. Han var mycket oroad over detta.

Efter en timmes debatterande beslot vi oss for att ta oss till stadens vackra museum.
Choma foljde med oss och visade vanligt vagen dit och babbalde under hela vagen pa om allt mellan Scaniavagnar och Zambisk grot.
Val dar bestamde vi oss for att skippa museet och begav oss istallet mot en storre marknad i en forort till Livingstone. Choma visade oss glatt vagen aven dit.
Marknaden lag 20minuter utanfor staden och var valdligt livlig, fargglad och knappast en turistattraktion som star i guideboken.
Det var hit alla "locals" akte for att kopa mat och fornodigheter for dagen, och man lade tydligt marke till ett hogre tempo och annan atmosfar an marknaderna i innerstan.

Efter att ha gatt runt och tittat pa farglada kryddor, tyger och bonor ledde Choma oss till marknadens mitt dar nagra damer pa en bank serverade den lokala ratten "chima".
Chima ar en tjock grot gjord pa majsmjol och vatten som ats varje dag och som ar basen till alla matratter i Zambia. Vi fick satta oss pa en brokig bank och hogg in pa harligheterna.
Det var en mycket haftig och intressant upplevelse och en eftermiddag som forde oss avsevart narmre det verkliga livet i Zambia.

/Erik och Jimmy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar